blog

Milyen hatással van a városi környezet a bőrre?

Dermoexpressz
Dermoexpressz
2020.09.10 15:45
Milyen hatással van a városi környezet a bőrre?

Gondolkoztál már azon, hogy az életviteled milyen hatással van a bőrödre? Észrevetted, hogy amikor túlterhelt, kialvatlan vagy és sok stressz ér, a vonásaid fáradttá válnak, az arcszíned pedig fakóbbnak látszik? Az UV-sugárzás, a szmog és a stressz mind-mind hatással van az arcbőrre és tovább ronthatja az akné állapotát. Íme, néhány tipp, hogyan küzdhetsz meg velük.

A levegőben lévő szennyezés az egyik legjelentősebb stresszforrás a bőr számára. Az apró porrészecskék átjutnak a bőr védőrétegén, megtapadnak és egy olyan láncreakciót indítanak el, amely a bőr felszínén lévő faggyú oxidációjával kezdődik, majd megnövekedett olajtermeléssel és hiperkeratinizációval folytatódik - ami több elhalt hámsejtet jelent a bőr felszínén. Ajánlott úgynevezett tapadásmentes textúrákat használni, amelyek megakadályozzák a szennyező részecskék bőrhöz tapadását. Ezen kívül érdemes heti 1-2 alkalommal arctisztító maszkot használni, ami összehúzza a pórusokat, és eltávolítja a felesleges faggyút és szennyeződést a bőr felszínéről. Rendszeres használata nyugtatja és tisztítja a bőrt, amely hosszantartóan kiegyensúlyozottabb lesz. Ha teheted, az arcápoló rutinod elemeit válaszd egy termékcsaládból, hiszen ezek úgy épülnek fel, hogy kiegészítsék egymás hatóanyagait.

Túlórák, vizsgák vagy határidők, hajszolt tempó… Észrevetted, hogy az arcbőrödön ezek meglátszanak? Nem vagy ezzel egyedül: tudományos kutatások összefüggést mutattak ki a magas stressz-szint és az akné súlyossága között. Az orvosok még nem találták meg a stressz hatásainak minden összefüggését, de úgy gondolják, hogy a stresszhormonok hatással vannak a faggyúmirigyekre, amelyek több olajat termelnek, a bőrt a bőrhibák melegágyává változtatva. Fontos, hogy megtaláld azt a módot, ami segít levezetni a felgyülemlett feszültséget. Ne sajnáld az időt magadtól - meglátod, a bőröd is hálás lesz érte.